25.5.14

Μια σκηνική προπαγάνδα

Αυτή είναι η παράσταση που θέλαμε να παρακολουθήσουμε τότε αλλά δεν καταφέραμε τελικά να το πράξουμε. Όμως, χάρη στην ευγενική χορηγία των καλλιτεχνών την παρακολουθήσαμε εκ των υστέρων.  

Ευχαριστούμε και ΜΠΡΑΒΟ ήσασταν υπέροχοι!


Όποιος Ερωτεύτηκε, Ερωτεύτηκε. Μια σκηνική προπαγάνδα σε 13 μικρά διδακτικά κεφάλαια. 

Στα όρια της περφόρμανς και του συναυλιακού live, η ιδιότυπη μουσικοθεατρική παράσταση (Όποιος ερωτεύτηκε. Ερωτεύτηκε.), εντάσσει τους ανεκπλήρωτους κι αβέβαιους ερωτικούς μύθους στα ευρύτερα πλαίσια ενός κοινωνικού πολέμου.

Η Μαριάννα Τζανή διασκευάζοντας πλήρως δύο από τα πρόσφατα άλμπουμ του συγκροτήματος των 2L8, «He and She -- angry enough to keep loving in the dark ages» (Inner Ear, 2008) και το «New Battles -- without honor and humanity (No more happy music, 2011), προτείνει μια άκρως πρωτότυπη παράσταση, στα όρια του θεάτρου και του συναυλιακού live. 

Η διακειμενικότητα πρωτοστατεί: στίχοι του Nίκου Καρούζου, του Cesar Valiejo, αποσπάσματα από το αστυνομικό μυθιστόρημα του Υποδιοικητή Μάρκος και του Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ «Ανήσυχοι Νεκροί» κ.ά., διασταυρώνονται με τον λόγο που αρθρώνεται από τα αγγλόφωνα τραγούδια που ερμηνεύουν ζωντανά οι 2L8. 

Video-προβολές στην υπηρεσία της εννοιολογικής τέχνης, φωτισμοί που καθοδηγούνται από τη μουσική, δύο γελωτοποιοί που υπερασπίζονται την ατμόσφαιρα ενός πειραματικού τσίρκου και τρεις ηθοποιοί που καλούνται να εκτελέσουν και να απαντήσουν σε ό,τι τους επιβληθεί κάθε φορά από την ζωντανή εκτέλεση ήχων και τραγουδιών συνθέτουν τη δράση αυτής της σκηνικής προπαγάνδας. 

Κεντρική συνθήκη των 13ων αυτών μικρών διδακτικών κεφαλαίων ορίζεται αυτή του πολέμου και της μάχης. Βασικοί υπερασπιστές στέκονται οι 7 μουσικοί, εκ των οποίων ένας τραγουδιστής που ντύνει τους πυροβολισμούς από τις κιθάρες, τις εκρήξεις των drums και τα πριονίσματα του βιολιού και του κοντραμπάσου με έναν λόγο ωμό και ταυτόχρονα λυρικό.

Η Μικρή Σκηνή της Στέγης μεταμορφώθηκε σε σκηνή εμπόλεμου πειραματικού τσίρκου κι εκεί, η επινοημένη από τους 2L8 πραγματικότητα της οποίας οι κανόνες και τα συστήματα έχουν στηθεί κι ακολουθούνται από μία ολόκληρη ανθρώπινη κοινωνία, κρατά αρχικά σαν επίσημους αιχμαλώτους κι ύστερα σαν πρώτους στασιαστές, τα μοντέλα «Όποιος» κι «Όποια». Ένα τρίτο πρόσωπο εμφανίζεται ακριβώς στα όρια του τόπου τους κι επιμένει στους ερωτικούς μύθους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιδέα / Δραματουργική Επεξεργασία / Σκηνοθεσία: Μαριάννα Τζανή
Βοηθός Σκηνοθέτη / Βοηθός Παραγωγής: Nικολέττα Δημοπούλου
Βοηθοί Σκηνοθεσίας: Τάσος Δημητρόπουλος, Μιχάλης Πανάδης
Ζωντανή εκτέλεση μουσικής : 2L8
Φωτισμοί: Μαρία Γοζαδίνου
Κοστούμια: Ελισάβετ Ζαχαράκη
Video Art: Γιώργος Μπουγιούκος
Παραγωγή/Εκτέλεση Visuals: Γιώργος Παπαϊωάννου
Μετάφραση: Λαμπετία Δελάγα

Ηθοποιοί: 
Τάσος Δημητρόπουλος, Μιχάλης Πανάδης, Μαριάννα Τζανή, Φίλιππος Μαγγιώρος, Ελεάννα Μπαϊράμογλου

Μουσικοί: 
Κώστας Βοζίκης (ηλ. κιθάρα, φωνή) Ηρακλής Ιωσηφίδης (κοντραμπάσο) Άγγελος Μπουρνάς (ηλ. κιθάρα) Ελισώ Παπαστρατή (βιολί) Μπάμπης Τσινικοσμάογλου (πιάνο) Δημήτρης Αφεϊδης (drums) Γιάννης Τζέκος (drums, νταούλι)


Δεν υπάρχουν σχόλια: