28.11.11

Άνθρωποι των θαυμάτων - Charles Fort
Ο Charles Fort (1874-1932) είναι ο αγαπημένος μου παππούλης. Είναι ο πιο έντιμος και εμπνευσμένος εξερευνητής του κόσμου. Φιλόσοφος μιας άλλης πραγματικότητας. Ο πρώτος που έθιξε εμπεριστατωμένα όλα τα μυστήρια με τα οποία ασχολούνται σήμερα οι εξερευνητές του αγνώστου.
Ο κόσμος μας είναι ένα ανεξερεύνητο μέρος και πέρα από αυτόν υπάρχει ένα ολόκληρο ανεξερεύνητο σύμπαν. Είναι αστείο που έχουν καταφέρει να πείσουν τους ανθρώπους ότι τα πάντα ελέγχονται και εξηγούνται. Είναι αστείο που αναρωτιούνται αν υπάρχει ζωή έξω στο σύμπαν ενώ την ιδία στιγμή δεν ξέρουν τι σημαίνει να είσαι ζωντανός.
Θα ήθελα να τον έχω φίλο, να μου μιλάει για μυστικούς πλανήτες, για μαύρες και κόκκινες βροχές, για δράκους, για μαζικές παραισθήσεις, για νησιά στους ουρανούς, για αστρόπλοια, για γυάλινα φρούρια , για σούπερ τορπίλες, για αόρατα παράθυρα, για την δικαίωση των καταραμένων.
Δυστυχώς το λεξιλόγιο μου είναι φτωχό για να περιγράψω αυτά που αισθάνομαι για αυτόν τον Άνθρωπο, θα αρκεστώ να σας μεταφέρω έναν επίλογο του.

"Πιστεύω πως μία ημέρα ο άνθρωπος θα έχει μία έκτη αίσθηση, μία αίσθηση σκοπού της ζωής, άμεση και χωρίς υποθέσεις.
Η συνείδηση του ανθρώπου είναι ισχυρή σαν μικροσκόπιο, μπορεί να συλλάβει και να αναλύσει την εμπειρία με ένα τρόπο που δεν μπορεί να πετύχει κανένα άλλο ζώο. Αλλά η μικροσκοπική όραση είναι στενή όραση. Χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα άλλο είδος συναίσθησης που είναι αντίστοιχο του τηλεσκοπίου.
Χρειαζόμαστε ένα παραμέρισμα της κουρτίνας που ο συμβατικός κόσμος έχει τραβήξει μπροστά στα μάτια μας, μια νέα και μεγάλη προέκταση του οπτικού μας πεδίου, του πεδίου παρατήρησης .
Χρειαζόμαστε νέους τρόπους αντίληψης και κατανόησης, νέους τρόπους μετάδοσης των πραγμάτων και χρειαζόμαστε μία νέα γλώσσα, νέους θριάμβους και νέες ήττες, νέες τραγωδίες και νέα έπη, νέες δεισιδαιμονίες και νέες επιστήμες, νέες λογοτεχνίες και μια προφητική ποίηση.
Μια δικαίωση των καταραμένων.
Αυτό θα σημαίνει μια ριζική αναθεώρηση ενός μεγάλου μέρους των γνώσεων μας και των πραγμάτων που θεωρούνται δεδομένα. Μια τέτοια αναθεώρηση δεν συμφέρει κανέναν από αυτούς που χειρίζονται τις λειτουργίες των καθημερινών συστημάτων και επιπλέον οι περισσότεροι δεν είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το μικρό σίγουρο και ασφαλές νησί τους για να ταξιδέψουν σε άγνωστους ωκεανούς. Έτσι κάποιοι ανήσυχοι άνθρωποι θα αναλάβουν αυτή την εξερεύνηση χωρίς καμία υποστήριξη χωρίς κανένα δεδομένο σύμμαχο χωρίς καμία αναγνώριση του έργου τους. Πολλές φορές χάνονται για πάντα μέσα από εκείνο το πέρασμα που τους οδήγησε μακριά από το σπίτι ".

Charles Fort

2 σχόλια:

Ten Thousand Eyes είπε...

Θυμάμαι παλιοτερα στο περιοδικό "Τρίτο Μάτι" που έγραφε για τους "Ανθρώπους των θαυμάτων". Πράγματι ο Τ.Φορτ ήταν ένας από αυτούς τους ανθρώπους που πίστεψε στις απεριόριστες δυνατότητες του είδους και αυτή του η πίστη τον έκανε αισιόδοξο όσον αφορά το μέλλον μας. Αργούμε πολύ βέβαια να φτάσουμε στο δυσθεώρητο αλλά πανέμορφο μέλλον όπως το οραματίστηκε ο Φορτ. Ήταν πάντα outsider ο Φορτ και ίσως πίστεψε πολύ στις δυνατότητες του Ανθρώπου. Πάντως θα έλεγα πως είχε δίκιο σε ένα πράγμα: Πως δεν συμφέρει κανένα σύστημα εξουσίας (πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό, θρησκευτικό) η οποιαδήποτε αλλαγή προς το καλύτερο για το ανθρώπινο γένος. Αν ποτέ υπάρξει κάποια αλλαγή, αυτή θα ειναι επίσης υπό τον έλεγχό τους.
Νάσαι καλά Ιωάννη που μα τον θύμησες.

-The Psychopomp

ioannis είπε...

@The Psychopomp.Ο Charles Fort ανακάλυψε και αποκάλυψε την δομή αυτού του κόσμου. Είχε δίκιο σε όλα και είχε στοιχεία για όλα.
Φωτεινό παράδειγμα στους αιώνες.


ΥΓ.
Δεν τον θυμήθηκα εγώ αυτός μας θυμήθηκε.