7.10.11

Η Μπάντα Της Ιερής Χαράς





Οι Band Of Holy Joy είναι μια ιδιαίτερη μπάντα που δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1984 από τον Johny Brown. Έχουν κυκλοφορήσει 13 albums με κορυφαίο, κατά την γνώμη μου, το More Tales From The City του 1987. Στην τωρινή τους σύνθεση απαρτίζονται από τους John Brown, Chris Brierley, Andy Astle, Inga Tillere, Bill Lewington και ο James Stephen Finn.
Είχα την τύχη να τους δω ζωντανά τον Φεβρουάριο στην Αθήνα σε μια σκηνή όπου μετά βίας μπορούσαν να χωρέσουν, ο Brierley συχνά καθόταν γονατιστός για να παίξει το βιολί. Κάπου στη μέση του live ακούω έναν νεαρό δίπλα μου να λέει στον φίλο του "...ρε αυτοί παίζουν μουσική με νότες, ακούς μουσική με νότες..." ο τύπος είχε πάθει πολιτισμικό σοκ, όπως και πολλοί άλλοι εκεί μέσα. Αυτοί είναι οι BOHJ, δημιουργούν νότες που βγαίνουν απ' τον άνεμο*, αιωρούνται για λίγο και τρυπώνουν στον εγκέφαλό σου.
Ο Brown είναι ένας σύγχρονος σαμάνος. Τον παρακολουθώ. Έχω την αίσθηση ότι απογειώνεται μαζί με την μουσική του κι αυτή φυσιολογικά υπακούει και μεταμορφώνεται σε κυκλώνα που στροβιλίζεται. Δημιουργεί το ιδανικό soundtrack. Αυτήν τη μουσική θαρρώ θα γούσταρε η Γη. Αυτή είναι η μελωδία που συντονίζεται με την φύση και με ότι αυτή περιέχει μέσα της.
Τεράστιο χάρισμα της μπάντας είναι ότι κοινωνεί τα μέλη της. Έχει αλλάξει πολλές φορές σύνθεση αλλά είναι σαν να ακούς τους ίδιους μουσικούς με διαφορετικά πρόσωπα. Θαρρείς και στους BOHJ παίζουν ανθρώπινα αρχέτυπα, αυτά που είναι κρυμμένα μέσα στον καθ' έναν μας. Κάθε φορά που τους ακούω κάτι "φουσκώνει" μέσα μου σαν ένα κύμα που ξεκινάει από το στομάχι και σκάει στους τοίχους. Πόσο θα αντέξουν αυτοί οι τοίχοι; Αρμονίες μέσα σε λίμνες, μέσα σε ξέφωτα, μέσα σε ξωτικά, μέσα σε ρίζες. Αρμονίες πέρα
από τη λογική.








ΥΓ1: Εκπέμπουν on line κάθε Κυριακή 10-12 το βράδυ ώρα Ελλάδας εδώ.


ΥΓ2: *Από που έρχεται ο άνεμος, που πηγαίνει; Μερικές νύχτες που ο αέρας δημιουργεί μικρές δίνες στην πόλη στροβιλίζοντας σκουπίδια ή ξερά φύλλα πήγαινε μια βόλτα, ακολούθησέ τον. Που ξέρεις μπορεί και να συναντηθείς με τον κύριο Brown...



4 σχόλια:

Ten Thousand Eyes είπε...

Τι ωραία ανάρτηση αυτή φίλε Γιάννη. Είναι και δικοί μου αγαπημένοι οι Band of holy joy. Θα πρόσθετα πως τους βρίσκω "παγανιστικούς" με την καλή έννοια βέβαια, γιατί η μουσική τους επικοινωνεί με τη γη αλλά και με το σύμπαν ταυτόχρονα σε ένα μαγευτικό συντονισμό. Θα πρόσθετα επίσης πως μέσα από το όνομά τους ιεροποιούν τη χαρά, ένα βασικό ανθρώπινο συναίσθημα, έτσι όπως απλά και απεριττα ιεροποιούσαν οι αρχαίοι κάθετι απλό στη ζωή τους.
Και πάλι μπράβο!!
The Psychopomp

ioannis είπε...

@Ten Thousand Eyes. Ευχαριστώ.
Οι Band of holy joy είναι ψυχαγωγοί.

lemonostiftis είπε...

ωραίο ποστ παιδιά
ευχαριστώ και για το radio link

ioannis είπε...

@lemon.Είναι καταπληκτικός στο radio joy.